Het leggen van een nieuwe vloer is een van de duurdere verbouwingsprojecten die u zult ondernemen. Met zoveel keuzes (hardhout, laminaat, kunsthout, vinyl, tegels), waar begint u?

Het budget zal zeker een rol spelen bij uw beslissing. En stijl speelt ook een rol, vooral als u uw huis wilt renoveren met het oog op de verkoop. Voor houten vloeren, samengestelde houten vloeren en laminaatvloeren met een houtlook zijn brede planken en visgraatpatronen in de mode, net als donkerbruine tinten en combinaties van grijs en bruin. Porseleinen tegels die in een patroon bij elkaar passen zijn ook in, vooral in kleine ruimtes zoals badkamers.

U moet ook rekening houden met de hoeveelheid voetverkeer, zonlicht en slijtage die uw vloer zal doorstaan. Bijvoorbeeld, sommige samengestelde houtsoorten, samen met een paar massieve houtsoorten vloeren, zijn niet zo goed bestand tegen vocht als vinyl of laminaat vloeren – een ernstig nadeel in een badkamer of drukke keuken. Porseleinen tegels zijn een betere keuze voor duurzaamheid – en sommige nieuwe porseleinen tegelontwerpen bootsen het uiterlijk en de textuur van hout na – maar ze kunnen duur zijn en vereisen een arbeidsintensieve installatie.

De meeste vloeren vallen in een van de volgende zes types. Welk type u kiest, hangt af van uw behoeften en budget – om nog maar te zwijgen van uw persoonlijke stijl en esthetiek.

Massief houten vloeren
Voordelen: een massief houten vloer heeft een natuurlijke warmte en een indrukwekkende slijtvastheid, en het kan meerdere keren worden geschuurd en opnieuw afgewerkt. Afgewerkte vloeren houden beter stand dan vloeren die ter plekke worden afgewerkt.

Nadelen: Massief hout zet uit en krimpt bij wisselende luchtvochtigheid en kan gemakkelijk indeuken. Sommige soorten kunnen snel slijtage vertonen en verkleuren door zonlicht. Houten vloeren zijn geen goede keuze voor kelders en andere vochtige ruimtes.

Laminaatvloeren
Voordelen: laminaat is gemaakt van dichte vezelplaat met een foto onder een transparante plastic beschermlaag en kan bijna alles nabootsen.

Sommige merken gebruiken er een kurk onder, waarvan zij beweren dat het geluid eronder kan worden gedempt. De beste laminaten verzetten zich beter tegen krassen en verkleuring door zonlicht dan de meeste houtproducten. Het kan zeer sterk spul zijn.

Nadelen: het repetitieve patroon kan afbreuk doen aan het realisme (lees: er nep uitzien), dus meng bij het leggen planken uit verschillende dozen om minder herhaling te krijgen. Wat duurzaamheid betreft, kunt u misschien kleine foutjes wegwerken, maar u zult de vloer moeten vervangen als de toplaag is doorgesleten, omdat hij niet kan worden geschuurd zoals hout.

Bron: www.designlife.nl

Je kan misschien ook genieten van: