Vanaf 1 november 2021 zijn de boetes voor het ontbreken van een energielabel bij overdracht en verhuur voor zowel woningen als bedrijfspanden omhooggegaan, maar dat is niet het meest interessante nieuws! Wat ook blijkt is dat de ILT steeds vaker controles uitvoert op de aanwezigheid van het energielabel bij overdracht. Dit doen ze door de gegevens van eigendomsoverdracht uit het Kadaster naast de database waarin energie labels worden geregistreerd te leggen. Daarmee kunnen ze simpel op afstand zien of er een overdracht heeft plaatsgevonden zonder energielabel.

Wat is het verschil tussen het energielabel bedrijfspand en het energielabel utiliteit?

Er is vrijwel geen verschil tussen bedrijfspand en utiliteit. Utiliteit is de verzamelnaam voor gebouwen die een bepaald nut hebben. Hierbij kun je denken aan overheidsgebouwen, zorginstellingen, ziekenhuizen, scholen en fabrieken. Utiliteitsgebouwen hebben geen woonbestemming. Het energielabel utiliteit is verplicht wanneer je het pand gaat verkopen of verhuren. Er zijn een aantal uitzonderingen bijvoorbeeld wanneer het pand onteigend en gesloopt gaat worden. Ook wanneer het pand een monument is hoeft er geen energielabel bedrijfspand aangeleverd te worden. Zo zijn er nog een aantal situaties waar er geen energielabel verplicht is.

Vanaf januari 2023 zal het energielabel kantoor minimaal een energielabel C moeten zijn, tenzij er minder dan 100 vierkante meter aan kantoorruimte in het pand aanwezig is. Op deze manier wil de overheid pandeigenaren stimuleren om energiebesparende maatregelen te gaan treffen. De gemiddelde CO2 uitstoot van bedrijfspanden is namelijk enorm hoog en moet verminderd gaan worden.

Een energielabel bedrijfspand is nodig wanneer je een pand wilt gaan verkopen of verhuren. De ruimtes in het bedrijfspand die gebruikt worden als opslag en/of werkplaats hebben vrijstelling van het energielabel en hoeven niet opgenomen te worden.

Een energielabel utiliteit aanvragen is zo gebeurd. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is de adresgegevens van het desbetreffende pand in te vullen met daarbij het aantal vierkante meters van het pand. Aan de hand hiervan kunnen we een offerte op maat opstellen.

Wil je een energielabel utiliteit aanvragen? Of wellicht meteen een adviesrapport erbij met maatregelen hoe u uw huidige energielabel zou kunnen verbeteren? Neem dan vrijblijvend contact op met Homekeurdoor contact op te nemen via de website.

Je kan misschien ook genieten van: