Je hebt er waarschijnlijk als klein kind al van gedroomd. Een eigen huis kopen. Een mooi en groot huis met een zwembad en een grote tuin. Je ziet het al helemaal voor je. Maar nu komt de grote vraag, wil je zelf je droomhuis bouwen of koop je een bestaand huis? In dit artikel maak ik je wegwijs tussen beide opties. Ik licht de voor- en nadelen toe, zodat jij straks een goede keuze kunt maken.

Een nieuwbouw huis

Huizen kopen is er niet leuker op geworden. Nog voordat je een bod hebt uitgebracht is de vraagprijs al overboden. Bij een nieuwbouwhuis is dit meestal niet aan de orde. De prijs staat over het algemeen vast. Verder heb je niet te maken met kosten koper (k.k) dit komt doordat bij een nieuwbouwhuis het vrij op naam staat (v.o.n.). Het grootste voordeel is misschien wel dat je alles naar je eigen smaak kan inrichten. De indeling en allerlei andere dingen kan je nu zelf bepalen. Verder zijn deze huizen zeer goed geïsoleerd vergeleken met bestaande huizen.

Er kleven ook nadelen aan nieuwbouw, namelijk dubbele lasten. Het kan soms wel 1,5 jaar duren voordat een nieuwbouwhuis af is. Tot die tijd heb je een huis nodig om in te wonen. Een ander nadeel is dat het aantal nieuwbouwprojecten erg schaars is. De keuze is dan niet erg ruim. 

Een bestaand huis

Het kopen van bestaande bouw heeft een aantal voordelen. Zo is er een groot aanbod en is het meer divers dan nieuwbouw. Daarnaast heb je keuze uit andere locaties. De kans dat er een nieuwbouw wijk midden in het centrum staat is kleiner dan bij bestaande woningen. Ook is verhuizen een stuk makkelijker, omdat het huis al bestaat hoef je niet lang te wachten tot je er in kan. Verder heeft een bestaand huis meer sfeer. Dit komt omdat in nieuwbouwwijken vaak alle huizen hetzelfde zijn en er vaak nog geen grote bomen zijn. Hierdoor is er niet zoveel karakter bij deze huizen. Een ander voordeel is dat je soms dingen van de vorige eigenaar kunt overnemen, zoals een koelkast of vriezer. Scheelt weer!

Er kleven wel een aantal nadelen aan bestaande bouw. Allereerst de kosten koper (k.k). Dit zijn kosten zoals de makelaar en de overdrachtsbelasting. Verder kunnen er soms hoge onderhoudskosten zitten aan huizen die al wat ouder zijn. Ten slotte moet je in de meeste gevallen verbouwen, aangezien je niet dezelfde smaak hebt als de vorige eigenaar.

Je kan misschien ook genieten van: