Een goede akoestiek in een restaurant is van groot belang. Een diner kan niet meer prettig worden wanneer men elkaar aan tafel niet meer kan verstaan omdat andere gasten in het restaurant zo luid praten. Dit kan voorkomen worden met een betere akoestiek. Een betere akoestiek zorgt voor minder galm, lagere geluidsniveaus, een betere verstaanbaarheid onder gasten en daardoor ook betere recensies. Om dit te kunnen realiseren geven we je hier een paar tips over akoestische oplossingen voor een betere akoestiek.

Tafels verder uit elkaar en groepen spreiden

Tafels iets verder uit elkaar zetten is een makkelijke oplossing mocht er de ruimte voor zijn. Als er meer gasten op een kleine oppervlakte zitten resulteert dat ook in meer lawaai in het restaurant. Dit kan ervoor gaan zorgen dat mensen luider gaan praten tegen elkaar om toch nog verstaanbaar te zijn aan hun tafel wat het alleen maar verergert. Het luider gaan praten tegen elkaar wordt het Lombardeffect genoemd en kan leiden tot fors hogere geluidsniveaus. Door grote en kleine groepen gasten van elkaar te scheiden kan dit ook al voor minder lawaaioverlast zorgen. De grotere groepen zorgen voor meer lawaai wat voor andere gasten als niet prettig ervaren kan worden

Akoestische wand- of plafondpanelen

Wanneer er geen plek is om tafels verder uit elkaar te zetten kunnen er ook akoestische wand- of plafondpanelen geplaatst worden. Deze akoestische oplossingen zorgen ervoor dat het geluid opgevangen wordt en het lawaai afneemt in de ruimte. Deze panelen passen vaak goed in een interieur en vallen daarom ook niet zo op. Er zijn veel soorten akoestische panelen waardoor er altijd wel één geschikt is voor een situatie. Ook zijn er daarom akoestische wandpanelen met een print, deze zijn mooi ter decoratie in een restaurant maar vallen niet op als akoestische oplossing. Absorberende panelen op de vloer onder tafels of achter objecten plaatsen heeft geen nut. Deze panelen zullen geen gelijk absorberen omdat ze niet in het directe zicht staan van de gasten.

Vermijd een open keuken

In een keuken wordt hard gewerkt maar dat produceert ook veel geluid. Dit is niet aangenaam voor de gasten in een restaurant wanneer de keuken open is. Probeer daarom de keuken waar dat kan de keuken af te scheiden van het restaurant om zo het geluidsoverlast te verminderen. Als dit niet kan, kunnen akoestische wand- of plafondpanelen ook in de keuken worden geplaatst zodat het geluid in de keuken zoveel mogelijk wordt geabsorbeerd.

Bron: Akma.nl

Je kan misschien ook genieten van: