Met een schutting kan je pottenkijkers buiten de deur houden. Heb jij bijvoorbeeld buren die altijd in je tuin kijken? Met een schutting is dit probleem gemakkelijk op te lossen en heb je meer privacy. Een schutting plaatsen is makkelijker gezegd dan gedaan. Maar met onze tips heb jij binnen no-time een prachtige nieuwe omheining staan. Bij het plaatsen is het belangrijk om met een aantal dingen rekening te houden. Verderop zal ik dit verder toelichten.

Waar plaats ik mijn nieuwe schutting?

Het is belangrijk om eerst de erfgrens in kaart te brengen. Wil je hem exact op de erfgrens aanbrengen? Overleg dit dan goed met de buren, want voor je het weet zit je bij de rijdende rechter! Wil je een schutting plaatsen op een grens met de openbare ruimte? Ook dan moet je goed opletten. Hiervoor heb je meestal een bouwvergunning nodig die je moet aanvragen bij de gemeente. Ten slotte moet je opletten of op de plek waar jij de tuinafscheiding wil plaatsen geen leidingen lopen. Door het spitten in de grond kunnen deze namelijk worden beschadigd.

Hoe plaats ik de schuttingpalen?

Om de paallengte uit te rekenen dien je de hoogte van de schutting door drie te delen en vermenigvuldig je dit met vier. Nu heb je de benodigde paallengte. Om de levensduur van de palen te verlengen kan je ervoor kiezen om het gedeelte dat onder de grond komt in te smeren met een speciale coating. Hierdoor is het minder gevoelig voor ongedierte, vocht en schimmel. Om de palen in de grond te krijgen dien je eerst voor te boren met een grondboor. Daarna de paal erin en vervolgens het weer dicht gooien met zand. Er kan ook gekozen worden voor beton, dit is extra stevig. Wanneer de schutting veel te verduren krijgt is het aan te raden om een paalhouder te kopen. Dit draagt bij aan extra stevigheid.

Het plaatsen van de tuinafscheiding zelf

De meest gebruikte schutting panelen zijn 180 cm breed. Panelen zijn in verschillende vormen, zoals recht of in een boog. Om het paneel te kunnen plaatsen moeten de eerste en tweede paal in de grond staan (waterpas). Daarna kan het paneel er tussen worden geschroefd. Let goed op dat de schutting ongeveer 10 centimeter boven de grond hangt. Dit draagt bij aan het verlengen van de levensduur van de schuttingpanelen. Wanneer het namelijk gelijk in verbinding met de grond staat kan er makkelijker vocht en schimmel in het hout trekken.

Je kan misschien ook genieten van: