Het is niet altijd mogelijk om een lekkage direct te herkennen. Sommige lekkages kunnen namelijk voor een lange tijd goed verstopt zitten. Als een lekkage voor een lange tijd zijn gang heeft kunnen gaan, is de kans groot dat er al veel schade veroorzaakt is. Tijdig een lekkage herkennen is daarom erg belangrijk.

De soorten lekkages

Lekkages ontstaan eigenlijk altijd bij de leidingen van de woning. Hierdoor kunnen ze ook zo lastig te ontdekken zijn. Lekkages zijn echter in drie verschillende vormen te vinden. Zo heb je lekkages aan waterleidingen, afvoerbuizen en aan het verwarmingssysteem.

Lekken in waterleidingen zijn lastig op te sporen. Het waterleidingssysteem zit namelijk in de muren van je huis. Een lek zit vaak bij de aftakkingen van de leidingen. Deze lekken zijn vaak niet groot, maar doordat ze lastig op te sporen zijn, druppelen ze vaak lang door.

Een lek in de afvoerleiding is ook lastig op te sporen. Aangezien deze buizen door de muur lopen, zijn ze ook lastig te ontdekken. Lekkende afvoerleidingen ontstaan vaak door slijtage aan de knooppunten. Bij verwarmingssystemen is vaak hetzelfde aan de hand. Deze buizen lopen ook vaak door vloeren.

Lekkages herkennen

Het herkennen van lekkages kan lastig gaan. Dit komt omdat je er vaak pas achter komt als er een vlek ontstaat in de vloer. Vaak krijg je hierdoor een algemeen beeld van waar de lekkage zich bevindt. Dit maakt het echter niet altijd makkelijker om de leiding te vinden.

Een lekke leiding opsporen is vaak lastig om te doen. Hoe sneller je bij een lek bent, hoe beter deze opgelost kan worden. Bij een leiding in de muur is de kans wel groot dat de muur opengebroken moet worden. Bij blote leidingen kun je het makkelijk herkennen. Door een wc papiertje over de leiding te halen, kun je zien of deze nat is. Als die nat is, heb je een lek.

Je kan misschien ook genieten van: