Lekkages kunnen snel voor veel schade zorgen, en daarom is het belangrijk om een lek zo snel mogelijk op te sporen en te verhelpen. Maar hoe worden lekkages opgespoord? Je ontdekt het in dit artikel. 

Controleer zichtbare leidingen

Vermoed je dat er ergens een lek zit, dan begin je met het controleren van de zichtbare leidingen. Denk bijvoorbeeld aan de leidingen onder de wasbakken en zichtbare leidingen in de buurt van de Cv-ketel of boiler. Heb je een lekkende leiding gevonden, dan kun je proberen om de aansluitpunten van de leidingen aan te draaien. Controleer hierna dagelijks of de aanwijzingen van lekkage hetzelfde blijven of verergeren. 

Infrarood en warmtecamera’s 

Heeft het aandraaien van de aansluitpunten geen effect, dan kun je het beste direct contact opnemen met een loodgieter. De loodgieter heeft tools waarmee een lek opgespoord kan worden, zonder dat er een hamer aan de inspectie te pas komt. Hierdoor hoef je vooraf niets te slopen, ook niet als het lek zich bevind achter een muur of onder de vloer. De loodgieter gebruik een infrarood- of warmtecamera om een lek op te sporen. 

Schakel een expert in

Als je het lek zelf kunt vinden en kunt repareren zonder andere schade aan te brengen, dan kun je het opsporen van een lekkage zelf doen. Is dit niet het geval dan schakel je een expert in voor het opsporen en verhelpen van het lek. Ben je niet zeker of je last hebt van een lekkage, maar zie je wel schimmelvorming of vochtplekken? Schakel dan ook een expert in om hele kleine scheurtjes waar druppels door ontsnappen op te sporen. Zo voorkom je op een later moment dat de leidingen verder scheuren, waardoor je last krijgt van grotere lekkages en hoge kosten voor het repareren van het lek. 

Je kan misschien ook genieten van: