Voor de bouw is het belangrijk dat alles goed in kaart wordt gebracht. De bouw kan namelijk pas starten wanneer alles duidelijk is en de betrokken partijen weten wat er nodig is om het pand te realiseren. Een architect maakt hiervoor een bouwtekening. Een bouwtekening afdrukken en overhandigen aan de betrokkenen partijen zorgt ervoor dat er snel een goed pand ontstaat. Maar waarvoor wordt de bouwtekening precies gebruikt? Onderstaande informatie geeft jou hier alle inzichten in.

Verschillende varianten van een bouwtekening

Een bouwtekening komt in verschillende vormen. De architect maakt bijvoorbeeld een tekening voor de constructie, plattegronden, ontwerptekeningen en installatietekeningen. Iedere bouwtekening heeft hierbij een eigen functie, maar alle tekeningen samen zorgen ervoor dat de volledige bouw in kaart wordt gebracht. De tekeningen zijn daarbij altijd aan de hand van een opdrachtgever. Als jij een huis wilt laten bouwen, kun je dus al jouw wensen doorgeven en zal de architect hier de tekeningen van maken. Pas wanneer alles naar wens is, zullen de bouwtekeningen aan de betrokken partijen getoond worden.

Alle informatie duidelijk voor de bouw

De bouwkundig tekenaar kan daarbij ook alles duidelijk maken voor de verschillende partijen. De partij die de bouw van het pand zelf realiseert, heeft namelijk weer andere informatie nodig dan bijvoorbeeld de professionals die de elektriciteit of leidingen aanleggen. Een duidelijke legenda is daarom wel een vereiste voor iedere partij, zodat zij ook weten welke tekeningen benodigd zijn en van hieruit het project kunnen realiseren. De tekeningen spelen daarom bij ieder aspect van de bouw een belangrijke rol.

Voor het aanvragen van vergunningen

Als laatste speelt een bouwtekening ook een belangrijke rol bij het aanvragen van de vergunningen. De bouwtekening zorgt er namelijk voor dat de gemeente en de andere instanties waar je vergunningen aan moet vragen weten wat er op het stuk grond komt te staan. Ook hiervoor is een gedetailleerde tekening nodig van de architect of een van de andere professionals die met de bouw te maken heeft. De professional weet precies waar een vergunningstekening aan moet voldoen, zodat jouw vergunningaanvraag soepel zal verlopen.

Je kan misschien ook genieten van: