Piepschuim is een materiaal dat makkelijk te bewerken. Als je echter grote hoeveelheden piepschuim moet snijden, kan dit best een uitdaging vormen. Het snijden van piepschuim kan niet alleen voor veel afval zorgen maar in de praktijk is het erg lastig om de zijkanten strak en netjes af te snijden. Veel mensen vragen zich dan ook terecht af hoe ze het beste piepschuim kunnen snijden. Er zijn verschillende methoden waarvoor gekozen kan worden.

Veelzijdige toepassingen van piepschuim

Piepschuim wordt veelvuldig gebruikt in de verpakkingsindustrie. Het materiaal is immers uitstekend geschikt om materialen te beschermen tijdens het transport. Daarnaast heeft piepschuim een groot isolerend vermogen. Dit is de reden dat er veelvuldig gebruik wordt gemaakt van het materiaal voor isolatiewerkzaamheden. Daarnaast heeft het materiaal als voordeel dat het licht van gewicht is. Hierdoor is piepschuim zeer geschikt voor toepassingen in de bouw. 

Hoe kan het snijden van piepschuim het beste aangepakt worden?

Het snijden van piepschuim kan op diverse manieren aangepakt worden. Uiteraard kan hiervoor gebruik gemaakt worden van een scherp stanleymes maar dit is alleen mogelijk bij dun piepschuim. Als het materiaal enkele centimeters dik is, verliest een stanleymes al snel zijn accuraatheid. In dat geval kan er gekozen worden om een zaag te gebruiken maar met dit gereedschap is het lastig om op een nauwkeurige manier te werk te gaan. Een andere optie is het gebruik van draadsnijders en/of elektrische messen maar veel mensen beschikken niet over dit professionele gereedschap. Daarnaast is dit een zeer arbeidsintensieve methode en minder geschikt voor het snijden van grote hoeveelheden piepschuim.

Piepschuim laten snijden door een CNC gestuurde machine

In veel gevallen is het verreweg de beste optie om piepschuim te laten snijden door een CNC gestuurde machine. Hiervoor kun je bij een professioneel bedrijf als Marcol uit Kaatsheuvel terecht. Dit bedrijf beschikt over een groot computergestuurde machines om het snijwerk tot op de millimeter nauwkeurig uit te voeren. Door het gebruik maken van geavanceerde software zal er een minimale hoeveelheid aan restafval achterblijven. Hierdoor wordt er vaak een aanzienlijke besparing gedaan op de materiaalkosten. Daarnaast is het mogelijk om maatwerk te leveren bij deze vorm van piepschuim snijden

Een ander groot voordeel van de keuze om piepschuim laten snijden door een CNC gestuurde machine is dat het mogelijk is om grote hoeveelheden piepschuim binnen een zeer kort tijdsbestek te laten snijden. Op deze manier wordt piepschuim in alle opzichten op de meest efficiënte manier gesneden. Een keuze die in veel gevallen uitstekend past bij de doelstellingen.  

U ook genieten van: